fakanál

Eszkimoo a konyhában

Sütés-főzés székely módra és nemcsak, avagy: kotyvasztok.

Mézes-diós sült alma

Olykor a legfinomabb csemegék is meglepően egyszerűen elkészíthetőek. Ez alábbi szinte minden hétvégi repertoárunkban szerepel, hihetetlen sikere van. Elsősorban: mennyei, másodsorban max. fél óra alatt tálalható. Harmadszor: egészséges :)

Egyszóval: ellenállhatatlan!

 

Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő:  fél óra

 

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb alma,
  • 20 deka méz,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 10 deka őrölt dió.

Elkészítés:

A megmosott almák tetejét levágjuk, magházát eltávolítjuk. Egy tűzálló edénybe kétujjnyi vízbe állítjuk bele az almákat, közepükbe cukrot teszünk. 10-15 percre forró sütőbe helyezzük.

Ezalatt a diót megdaráljuk.  Amikor az almák megsültek,  kiszedjük az edényből és  tányérra helyezzük. Az őrölt diót elkeverjük  néhány kanál cukros vízzel (amiben az almák sültek), ügyelve, hogy egy nem túl lágy masszát kapjunk.

Egy-egy kanál mézet csurgatunk az almák tetejére.

Langyosan tálaljuk.

Jó tudni:

-          dió hiányában sótlan, őrölt mogyorót, mandulát is használhatunk.

-          ízesíthetjük fahéjjal, rummal is

 

Megjelent: Székely Konyha 2013/január

Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: fél óra

 

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb alma, 20 deka méz, 4 evőkanál cukor, 10 deka őrölt dió.

Elkészítés:

A megmosott almák tetejét levágjuk, magházát eltávolítjuk. Egy tűzálló edénybe kétujjnyi vízbe állítjuk bele az almákat, közepükbe cukrot teszünk. 10-15 percre forró sütőbe helyezzük.

Ezalatt a diót megdaráljuk. Amikor az almák megsültek, kiszedjük az edényből és tányérra helyezzük. Az őrölt diót elkeverjük néhány kanál cukros vízzel (amiben az almák sültek), ügyelve, hogy egy nem túl lágy masszát kapjunk.

Egy-egy kanál mézet csurgatunk az almák tetejére.

Langyosan tálaljuk.

Jó tudni:

- dió hiányában sótlan, őrölt mogyorót, mandulát is használhatunk.

- ízesíthetjük fahéjjal, rummal is

 

 

Rakott padlizsán görögösen

A görög nép talán az egyike annak a népnek aki a legdúsabb zöldséghasználattal készít ellenállhatatlan finomságokat. Mindezt kellemesen fűszerezve és úgy, hogy kellőképpen laktatós és egészséges is legyen.

Egy ilyen - némileg átalakított - recept az alábbi görög padlizsánsaláta, vagy rakott padlizsán.

 

 

Adag: 4 személy részére

 

Elkészítési idő: egy óra

 

Hozzávalók:

  • egy kisebb padlizsán,
  • egy cukkini,
  • 4-6 darab paradicsom,
  • fokhagyma, olaj, só, bors

Elkészítés:

A padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk,  vékony karikákra vágjuk, besózzuk, hogy a nedvességet kipréselje magából.

Fél óra múlva tiszta konyharuhán leitatjuk a szeleteket, forró olajban kisütjük.

 

A fokhagymákat apróra zúzzuk, 4-5 evőkanálnyi olajjal elkeverjük, a paradicsomot félbe vágjuk, felszeleteljük vékony cikkekre.

 

A teljesen kihűlt padlizsánt, cukkinit tetszés szerint rétegeljük egy kisebb, mély tálba, majd meglocsoljuk a fokhagymás olajjal.

 

Jó tudni: lehet sajtot, sonkát tenni a szeletek közé, ez a változat egy könnyebb ám mégis laktatós variáció.

Paprika-krémleves

 

 

Intenzív fűszerezésű,  szezonális és  könnyű  az alábbi paprikakrém-leves.

E mellé kiválóan dukál főételként a sóbafőtt-natúrkrumpli párosítás.

Adag: 4 fő részére:

Elkészítési idő: 40 perc

 

Hozzávalók:

  • fél kiló húsos paradicsompaprika,
  • egy kisebb fej hagyma,
  • egy evőkanál étkezési keményítő,
  • 1-2 babérlevél,
  • egy mokkáskanál köménymag,
  • 3/4 liter húsalaplé,
  • só, bors,  olaj, cukor ízlés szerint

 

Elkészítés: A paradicsompaprikákat megmossuk, apró kockákra vagdaljuk és az aprózott hagymával együtt, olajon lassú tűznél puhára pároljuk.

Hagyjuk langyosra hűlni és botmixerrel pépesre keverjük, majd felöntjük húsalap-lével. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Teatojásba zárunk egy mokkáskanálnyi köménymagot, ezt is hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. Ha kesernyésnek találjuk az ízét, kevés cukorral lágyíthatunk rajta.

Körülbelül 10 perc főzés után hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt adunk hozzá, néhány percig, állandó keverés mellett enyhe sűrűsödésig főzzük.

 

Megjelent: Székely Konyha / október

Paradicsomos töltött káposzta

A töltött káposzta ízletességének egyik titka, ha jó nagy adagban készül. Ha tálalás előtt egy nappal főzzük, az ízek jobban összeérnek, még finomabb lesz az ünnepi eledelünk.

 

Adag: 8 fő részére

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

 

Hozzávalók:

  • Két közepes méretű friss káposztafej,
  • egy kiló sertés-darálthús,
  • 2 fej hagyma, két marék rizs,
  • 3 tojás,
  • 2 kiló paradicsom,
  • só, bors, édes-pirosaprika,
  • tejföl,
  • csombor, kapor

Elkészítés:

A káposztafejeket  sós-, kaporral, csomborral ízesített vízben leforrázzuk, hagyjuk kihűlni.

A darálthúst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majd  az apróra vágott hagymát, tojásokat és a két marék rizset a hússal együtt jól elkeverjük.

A paradicsomokat leforrázzuk, héjától megtisztítjuk és turmixgépben pépesre zúzzuk.

A káposztáról lefejtett ép levelekből egyenletes, közepes méretű töltelékeket készítünk.

Felöntjük a frissen készített paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tetejére kaprot, csombort szórunk és lassú tűzön készre főzzük.

 

Tejföllel tálaljuk.

 

Megjelent: Székely konyha / október

Csirkecombok padlizsánágyon

A padlizsán szezonjában egy kis változatosságot hozunk be a konyhánkba, ha ezt a kelet-Indiából eredő terményt egyéb zöldséges és húsos összeállításokkal kombináljuk. Bár időigényes és több fázisú feladat, mégis megéri elkészíteni az alábbi, kimondottan ünnepi fogást.

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1-1,5 óra

Hozzávalók:

  • 8 felső csirkecomb,
  • egy nagyobb méretű, vagy két kisebb padlizsán,
  • 30 deka újburgonya,
  • 30 deka párolt zöldborsó,
  • egy citrom, egy-két cikk fokhagyma,
  • só, bors, olaj, méz, vaj

Elkészítés:

A csirkecombokat bepácolásához elkészítjük az alapot: 3 evőkanál olajba beletesszük a zúzott fokhagymát, egy evőkanál citrom levét, egy evőkanál mézet. Ezzel kenjük be vékonyan, alaposan a combokat, egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

A padlizsánt meghámozzuk, ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk és forró olajban megsütjük, szalvétán lecsepegtetjük.

 

A zöldborsót vajon megfuttatjuk,  enyhe sós vízben megpároljuk.

 

A csirkecombokat besózzuk, enyhén borsozzuk, grillező lábasban csupán addig sütjük, míg a bőre enyhén pirosodni kezd. Ebben a félkész állapotában kivesszük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe a sült padlizsánszeleteket lefektetjük, ráhelyezzük a csirkecombokat és 20 percre 200 fokos sütőbe tesszük.

Az apró burgonyát alaposan megmossuk és olajazott tepsibe helyezzük, megsózzuk, sütőben szép ropogósra sütjük.

 

Amint elkészültünk, ízlésesen tálaljuk a padlizsános csirkecombot, sült burgonyával, zöldborsóval.

Egy gazdag körítéses, laktatós és nagyon finom fogás a végeredmény.

 

Megjelent: Székely Konyha/szeptember

Napkorongos töltött gomba


A hirib adja meg a varázslatos ízét ennek a rendkívül egyszerű de mutatós ételbombának.
Vacsorának, hétvégi reggelinek tökéletes menü.


Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: 1 óra

 

Hozzávalók:

  • 80 deka nagyobb, egészséges hirib vagy csiperkegomba,
  • 8 darab fürjtöjás vagy tyúktojás,
  • 5 deka vaj,
  • só, bors


Elkészítés:
1. A gombákat megtisztítjuk, a szárakat óvatosan eltávolítjuk ügyelve, hogy a gombafej épen maradjon. Fűszerezzük, és egy-egy mokkáskanálnyi vajat teszünk a belsejébe.
2. Tűzálló edénybe helyezzük a gombákat, 200 fokon 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és néhány percig hűlni hagyjuk.
3. Ráütünk a gombákra egy-egy fürjtojást vagy ennek hiányában kisebb tyúktojást, ízlés szerint fűszerezzük.
4.Visszahelyezzük a sütőbe a gombákat, ezúttal 5 percre. Figyeljük, hogy a tojások sárgája megfelelő állagú legyen, nem túl kemény.
Melegen tálaljuk.

Jó tudni: tejföllel meglocsolva, illetve tárkonnyal megszórva különleges ízvilágot kapunk.

Megjelent: Székely Konyha / augusztus

Szalonnás csirke karfiollal

Megszokott a mi vidékünkön, hogy a húsokat többnyire krumplival tálaljuk. Holott sokkal könnyedebb és mégis laktatós főételt készíthetünk, ha szezonális zöldségeinket megfelelően használjuk körítésként.



Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • Egy csirkemell,
  • két fej kisebb méretű karfiol,
  • 4 szelet szalonna,
  • 10 deka sajt,
  • só, bors,
  • fokhagymás fűszerezésű olaj

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, szép szeletekre vágjuk, befűszerezzük.

A szalonnaszeleteket bevagdaljuk, és a fűszerezett csirkemellekre helyezzük. A karfiolt megmossuk, tisztítjuk, rózsáira szedjük és beleforgatjuk fokhagymás olajba, majd a csirkével együtt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

180-200 fokon 40 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, a csirkeszeletekre rátesszük a sajtot, visszatesszük a még forró sütőbe néhány percre, hogy a sajt ráolvadjon a húsokra. Melegen tálaljuk.

 

Fokhagymás olaj készítése: egy deciliter olajhoz 4-5 fokhagymagerezdet fokhagymatörőn áttörjük és elkeverjük.

Jó tudni: a csirkét nem, de a karfiolt szükséges megfordítani sütés közben, különben odaég.

 

Megjelent: Székely Konyha / augusztus

Sörös-gombás tokány

 

Sokszor a legkülönfélébb hozzávalókból, amolyan "mi van a hűtőben?" alapon  lesznek a legízletesebb étkek. Őseink is valahogy így találhatták ki a ma már hagyományosnak nevezett ételrecepteket. Az alábbi főétel elég szélsőséges összetevőkkel, mégis az ízek harmóniájában összhangban készült.


Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: egy óra

Hozzávalók:

  • 20 deka csirkemell,
  • egy szelet szalonnacsík,
  • 30 deka erdei- vagy csiperkegomba,
  • 10 deka karfiol, egy zöldpaprika,
  • egy paradicsom,
  • egy fej hagyma,
  • egy szál zöldhagymaszár,
  • egy pohár sör,
  • egy kávéskanál cukor,
  • só, bors, pirospaprika, liszt

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk, a felforrósított edényben zsírját kiolvasztjuk. Erre dobjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, fehéredésig kavargatjuk. Félre húzzuk a húsokat az edényben, beletesszük a cukrot, hogy kissé megkaramellizálódjon.

Majd egymás után jönnek a zöldségek: rózsáira szedett, aprózott karfiol, hagyma, zöldpaprika, a gomba, paradicsom, zöldhagymaszár. Gyakori kevergetés mellett dinszteljük, mielőtt lesülne, ráöntünk egy pohár sört. Lefedve puhára pároljuk. Sima eresztéket készítünk hozzá. Natúr-, vagy petrezselymes krumplival tálaljuk.

Jó tudni: nem fontos a zöldségek hozzáadásának sorrendjét betartani, előnye, hogy könnyedén, lazán adagolható. Fontos annál inkább a cukor és a sör, ami igazán különlegessé teszi az ízeket.

Megjelent: Székely Konyha / augusztus

Sült csirke ribizlimártással

Az újburgonya semleges ízével nagyon jól harmonizál a ribizlimártás édes-savanykás aromája. Ehhez természetesen kell némi hús is, ez esetben a csirkemellre esett a választás, de egy ropogósra sütött csirkeszárnyat, vagy combot ugyanolyan siker koronázza. Sőt, vegyesen készítve egészen biztos mindenki talál kedvére valót.


Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:

  • Egy csirkemell,
  • fél kiló újburgonya,
  • egy bögre pirosribizli,
  • bazsalikom,
  • citromlé,
  • só, bors, olaj, liszt

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk felszeleteljük, fűszerezzük és kevés olajon megsütjük mindkét oldalát.
Az újburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és sós vízben megfőzzük.


A ribizlit megtisztítjuk a szárától, megmossuk és egy lábasban gyenge lángra tesszük. Amint a levét engedni kezdi, megszórjuk cukorral, hozzáadjuk az apróra vagdalt bazsalikomlevelet, citromlevet, lassú lángon kevergetjük 2-3 percig. Elkészítjük az eresztéket, hozzáadjuk,  figyelünk, hogy csomómentesen keverjük el.

 

Jó tudni: ribizli helyett pirosáfonyából is készíthetünk mártást,  az eljárás ugyanaz marad, mindössze ribizli helyett pirosáfonyát használunk.

 

Megjelent: Székely Konyha - augusztus

Farmersaláta

A lehető legyegyszerűbb de annál ízletesebb saláta a farmersaláta, amit javarészt a kertünkben megtermő zöldségekből válogathatunk össze.




Adag: 4  fő részére
Elkészítési idő: 15 perc


Hozzávalók:

  • egy fejessaláta 6-8 levele,
  • egy szál zöldhagyma,
  • 1-2 fej hónapos retek,
  • 1 uborka, 2 paradicsom,
  • 1 zöldpaprika, 1 citrom,
  • 1 kis pohár natúr joghurt,
  • só, bors, petrezselyemzöld

 


Elkészítés:

1. A zöldségeket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, kivétel a paradicsom, azt keskeny cikkekre szeleteljük.
2. Rácsavarjuk egy citrom levét, sózzuk, borsozzuk elkeverjük.
3. A joghurtot a tetejére öntjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Jó tudni: lehetőleg egyforma mennyiségben adagoljuk a zöldségeket.
A zöldpaprika helyett eredetileg  sárgarépát ajánlott használni, ebben az esetben nagyfokú reszelőn aprítjuk azt.

 

Megjelent: Székely Konyha/július

A receptekről

Főztjeim általában egy 4 személyes család számára készülnek. A leírásokban megadott mennyiségek is többnyire ehhez igazodnak.

Új kommentek
  • Tunde: Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde

    (2013-07-10 17:11:38)
    Müzlis linzertorta
  • eszkimoo: Erika, örülök, ha tetszett a recept, mostantól rendszeres és folytonos frissítés várható - bár nem napi rendszerességgel, de havi 4-5 receptet közzéteszek. Szeretettel várom ezután is!

    Üdv. Rita
    (2012-05-02 08:54:14)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • Gàl Erika: Szép napot kivànok :) En Belgiumban élô magyar làny vagyok,szerettem a kelkàposzta fôzeléket,ezt a receptet vàlasztottam,mert nagyon guszta a tànyérban :) Szeretek fôzni mindent,senki nem tanitott,magamtol jôttem rà vagy hallottam màsoktol hogyan készûl ez az... Ma ezt megcsinàlom a pàromnak,én csak Magyar ételeket fôzôk itt,ezért gurulunk màr mint ketten ;) Szeretûnk jokat enni! :) Kôszônôm a receptet!!!! :)* Erika...

    (2012-04-25 09:03:22)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • eszkimoo: Vicuska, szülinapi tortának sem utolsó :D Ezúttal én készítettem, majd jövök bemutatóval :))
    (2012-02-02 19:20:12)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
  • Vicuska: Rengeteg blogon láttam ezt a süteményt. Aledánál úgy döntöttem végre, meg kell sütnöm- gyönyörű, nagyon finom és nem utolsó sorban látványos. Gratula az ügyes konyhatündér férjhez! :)

    (2012-01-29 12:55:41)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
Feedek
Megosztás
Jogvédett tartalom

©

A blog szerzői jogvédelem alatt áll! A tartalom bárminemű felhasználása a szerző előzetes, írásos engedélye nélkül a jogszabályok megsértésének minősül, melyek jogi következménnyel járnak!