fakanál

Eszkimoo a konyhában

Sütés-főzés székely módra és nemcsak, avagy: kotyvasztok.

Paprika-krémleves

 

 

Intenzív fűszerezésű,  szezonális és  könnyű  az alábbi paprikakrém-leves.

E mellé kiválóan dukál főételként a sóbafőtt-natúrkrumpli párosítás.

Adag: 4 fő részére:

Elkészítési idő: 40 perc

 

Hozzávalók:

  • fél kiló húsos paradicsompaprika,
  • egy kisebb fej hagyma,
  • egy evőkanál étkezési keményítő,
  • 1-2 babérlevél,
  • egy mokkáskanál köménymag,
  • 3/4 liter húsalaplé,
  • só, bors,  olaj, cukor ízlés szerint

 

Elkészítés: A paradicsompaprikákat megmossuk, apró kockákra vagdaljuk és az aprózott hagymával együtt, olajon lassú tűznél puhára pároljuk.

Hagyjuk langyosra hűlni és botmixerrel pépesre keverjük, majd felöntjük húsalap-lével. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Teatojásba zárunk egy mokkáskanálnyi köménymagot, ezt is hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. Ha kesernyésnek találjuk az ízét, kevés cukorral lágyíthatunk rajta.

Körülbelül 10 perc főzés után hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt adunk hozzá, néhány percig, állandó keverés mellett enyhe sűrűsödésig főzzük.

 

Megjelent: Székely Konyha / október

Karfiolleves


A nyári ízek egyik remek alapzöldsége a karfiol. Sokféleképpen elkészíthető mutatós, de ha éppen nincs időnk cifrázni a karfiol felhasználását, megteszi egy gyors és finom hagyományos leves is.



Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók:

 

  • 1 fej karfiol,
  • 3 szálsárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 fej hagyma,
  • 4-5 szem krumpli,
  • só, bors, petrezselyemzöld, olaj

 

Elkészítés:

1. A  hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre dinszteljük, a  sárgarépát megtisztítjuk, vékony karikákra  vágjuk és szintén az olajon megfuttatjuk, majd fedő alatt, kevés vízhozzáadásával pároljuk.
2. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük,  a megtisztított petrezselyemgyökérrel, krumplival hideg, ízlés szerint fűszerezett vízben  főni tesszük. Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzátesszük a murkot is és együtt egy-két percig pároljuk.
3. Tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyerm zöldjével.

Jó tudni: tejfölt is adhatunk a leveshez tálaláskor, de anélkül is kiváló, könnyed levest fogyaszthatunk.

 

Megjelent: Székely Konyha / június

Karalábé-krémleves


A tavaszi zöldséges ízek egyike a karalábé, amelyet nagyon sokféleképpen készíthetünk. Egy könnyű és gyors leves a krémleves, amit egy kiadós főétel előtt ajánlunk fogyasztani.



Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 40perc

Hozzávalók:

  • 2 fej karalábé,
  • két darab burgonya,
  • egy szál sárgarépa,
  • egy kisebb fej hagyma,
  • két szelet sonka,
  • vaj, só, bors, liszt, tejföl,
  • gazdasszonyhagyma


Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk és a  hagymát, karalábét, murkot vajon megdinszteljük. Felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a felvágott  burgonyát, fűszerezzük és fedő alatt készre főzzük.
Amikor langyosra hűlt, botmixerrel pépesítjük, tejföles eresztékkel még felforraljuk, ekkor hozzáadjuk a kockázott sonkát is.

Tálaláskor gazdasszonyhagymát szórunk a levesre.


Jó tudni: friss petrezselyem zöldjével, bazsalikommal egyaránt ízesíthető. Vegetáriánusok a  ha sonkát elhagyják, ugyanolyan finom lesz.

 

Székely konyha / május

Tejszínes eperkrémleves

Ha jön a  kánikula, egy hideg eperleves igazán üdítő finomság! :D

Előkészítés: 10 perc
Elkészítés: 20 perc
4 fő részére


  • fél kiló eper, 4 evőkanál cukor, egy kiskanál reszelt citromhéj, egy dl tejszín, két evőkanál étkezési keményítő vagy liszt

 

  • Díszítés: mentalevél, eperszemek



Az epreket megmossuk, megtisztítjuk a szárától és egy liter vízzel, cukorral, lassú tűzön  mintegy öt percig főzzük. Ha megpuhult, levesszük a tűzről és a citromhéjjal együtt összeturmixoljuk. Hozzátesszük a tejszínnel elkevert éátkezési keményítőt vagy lisztes eresztéket  és fél percig még forraljuk.

Hidegen, melegen egyaránt ízletes. Tálaláskor kevés tejszínnel, mentalevéllel díszíthetjük.

 

Székely Konyha/április

Salátaleves

Aleda nyomán készítettem a héten egy nagyobb adag salátalevest, ámbár hasonlóképp szoktuk mi is főzni, azért követtem szó szerint az ő utasításait, illetve: a kapor használatát mellőztem, ugyanis uracskám inkább fokhagymásan szereti. Így ebből többet tettem bele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók: (4 személyre, bő kétszeri étkezéshez)

  • 2 nagyobb fej saláta
  • 4 friss zöldfokhagyma
  • 1-2 szelet szalonna
  • 1 e.k. liszt
  • só, bors, paprika, cukor
  • 0,5 l. tej
  • 1,5 l. víz
  • 2 tojás

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az aprózott fokhagyma felét, a lisztet és pirospaprikát. Kicsit elkeverjük, majd a szintén apróra vágott/tépett salátát beletesszük.  Addig kevergetjük, amíg összeesik, ekkor felöntjük tejjel és a vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint tehetünk cukrot bele (1-2 k.k.)

Amíg a leves felforr, a két tojásból omlettet készítünk, kockázzuk és a végén betétként adjuk hozzá. Ekkor tesszük bele a fokhagyma másik felét is. Így finom, erőteljes íze lesz.

Tálaláskor tejfölet, ecetet tehetünk az asztalra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami a mi esetünkben másképp történik salátaleves ügyben, az az, hogy a szalonnát pirulás után kiszedem és az omletthez adom, ezzel együtt kerül a levesbe. Valamint eresztéket szoktam tenni a leves elkészültével.

Viszont így is nagyon finom és azt hiszem, ezután is eképp készítem.

Paradicsomleves - ahogy én készítem

Mi különleges lehet egy paradicsomlevesben? Semmi... ezer, meg ezer feltöltött recept kering a neten, én mégis megörökítettem ezt is, hátha valaki talál némi különlegességet benne.

Az történt ugyais a minap, hogy: "mit együnk?" "Paradicsomlevest". Ez eddig rendben van.

A döntéshozatal ott akadozott, hogy paradicsomlé, vagy paradicsomkonzerv kerüljön bele? Az uram nem igazán szereti  főtt formában, én viszont imádom. Így mindkét lötty belekerült. A darabos, húsos kis paradicsomok is.

paradicsomleves

Ahogy készítettem:

3 liter marahúsleves alaphoz tettem főni 4-5 szál sárgarépát, egy szál petrezselyemgyökeret, kis darab zellert. Fűszereztem sóval, borssal, kevés cukrot is adtam hozzá.

Amikor megpuhultak a zöldségek, egy tojásból készített csipetkét főztem bele, majd a végén beletettem a konzervált paradicsomokat és a paradicsomszószt. Ezek egyenként 200 grammot nyomtak. Hagytam fellobbanni a levest.

Tálaláskor fagyasztóból kivett petrezselyemzölddel díszítettem.

 

Nagyon finom lett . Természetsen a benne lévő paradicsomkat én fogyasztottam egyedül laughing.

Tejszínes-kapros zöldségleves

Jószerint ezt a levest  bőségesen el kellene látni zöldséggel mint mondjuk karalábé, karfiol, zöldbab és társai, azonban  - mivel a hétvégi bevásárlás e héten kimaradt - itthoni csekély hozzávalóimból főztem.

 

 

Volt még a fagyasztóban egy jókora adag húslé-alap, ahhoz adtam 3 szál sárgarépát, 1 szál petrezselyem gyökeret, egy darab zellert, 4 darab krumplit.  Amikor megfőtt, 1 tojásból készített csipetkével dúsítottam. Tálalás előtt a házitejről gyűjtött színt adtam hozzá  és frissen fagyasztott kaprot ízlés szerint.


Így, szegényesen is ízletes, kellemes aromájú lett, érdemes kipróbálni. Természetrsen, bővebb zöldségeléssel még finomabb!

Fokhagymakrémleves

fokhagymakrémleves

 

Lényege ennek a levesnek, hogy nagyon hamar kész van, különlegessége, hogy friss, zöld fokhagymából készítettem.

A zöld fokhagymaszárat - kb. 2 szárat - kevés húslé hozzáadásával botmixerrel pépesítettem - ezalatt kevés olajban dinszteltem egy másik aprózott fokhagyma szárat. A pépet még 2 liter levessel felöntöttem és főztem 5 percig. Hozzáadtam két evőkanál étkezési keményítőt  amit 30 dkg tejföllel kevertem el, még egy percig forraltam és máris tálalható volt. Arra sem volt időm, hogy pirítsak hozzá kenyeret így vettem igénybe a jó kis bake-rolls karikákat ami éppen megfelelt erre a célra.

Na persze valaki akadt a családban - mégpedig a családfő-  aki kritizálta a "műségéért" de hát ugyan? Egyszer csak megengedhet az ember magának egy rapid ebédet, nemdebár? devil

Csak a neve halászlé-leves

hamis halászlevesem Mivel apusmentes volt a múlt hetünk,  a főzést is kissé lazábbra fogtam, édességes, nassolós tartalmúra. Közben valami normális levest kívántam én is már, de persze csak úgy könnyűszerrel... hee hee.

Nem tudom, röhejes-e, de a hamis halászlém  konzervből készült I don't know. Meg még valami káposztás-paradicsomos maradék salátából. Valahogy így:

Hozzávalók: 1 tonhalsaláta (tartalmaz: babot, kukoricát s még nemtudommiket), frissen reszelt káposzta, paradicsom, hagyma, száraztészta, tejföl, só, bors, paprika, kevés citromlé

(Szóval ezt ha néhai  halász apukám ha meglátná,  igencsak megbotránkozna.)

Elkészítés: fél fej kisebb káposzta,  1 fej hagyma dinsztelődik, majd a tonhalas saláta, paradicsom felszeletelve kerül bele, párolom fedő alatt együtt, felöntöm forró vízzel - 2-3 liter - és belefőzöm a masnitésztát. (Mert ez volt itthon).

Jó sok tejföllel és kevés citromlével tálalva, mert attól olyan finom.

 

Nemtudjukmianeve leves

Hát főztem megint. Improvizáltam helyesebben.

Volt egy lábas füstös lé amit lefagyasztottam sonkafőzés után. Volt jó sok zöldhagyma szár, ami sehogy sem akart fogyni, meg két lágyabb paradicsom, kis murok, petrezselyemgyökér, kevés parasztkolbász. Na ezeket valahogy fel kellett használnom, meg hát épp leves nem volt ebédre, így lett ebből egyveleg.

az improvizált leves Megdinszteltem olajon a zöldségeket, kolbászt, hozzátettem a paradicsomot, majd amikor kissé kezdett pirulni (tudom, hogy nem egészséges, de egyszer megéri kockáztatni, érdekes íze lesz) ráöntöttem egy deciliter sört.  Így pároltam egy-két percig, majd jöhetett a forró füstös lé. Födőt a lábasra és 10 perc alatt megfőttek a zöldségek.

Tejföllel, zöldhagymával jóízűt evett a család belőle winking .

A receptekről

Főztjeim általában egy 4 személyes család számára készülnek. A leírásokban megadott mennyiségek is többnyire ehhez igazodnak.

Új kommentek
  • Tunde: Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde

    (2013-07-10 17:11:38)
    Müzlis linzertorta
  • eszkimoo: Erika, örülök, ha tetszett a recept, mostantól rendszeres és folytonos frissítés várható - bár nem napi rendszerességgel, de havi 4-5 receptet közzéteszek. Szeretettel várom ezután is!

    Üdv. Rita
    (2012-05-02 08:54:14)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • Gàl Erika: Szép napot kivànok :) En Belgiumban élô magyar làny vagyok,szerettem a kelkàposzta fôzeléket,ezt a receptet vàlasztottam,mert nagyon guszta a tànyérban :) Szeretek fôzni mindent,senki nem tanitott,magamtol jôttem rà vagy hallottam màsoktol hogyan készûl ez az... Ma ezt megcsinàlom a pàromnak,én csak Magyar ételeket fôzôk itt,ezért gurulunk màr mint ketten ;) Szeretûnk jokat enni! :) Kôszônôm a receptet!!!! :)* Erika...

    (2012-04-25 09:03:22)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • eszkimoo: Vicuska, szülinapi tortának sem utolsó :D Ezúttal én készítettem, majd jövök bemutatóval :))
    (2012-02-02 19:20:12)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
  • Vicuska: Rengeteg blogon láttam ezt a süteményt. Aledánál úgy döntöttem végre, meg kell sütnöm- gyönyörű, nagyon finom és nem utolsó sorban látványos. Gratula az ügyes konyhatündér férjhez! :)

    (2012-01-29 12:55:41)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
Feedek
Megosztás
Jogvédett tartalom

©

A blog szerzői jogvédelem alatt áll! A tartalom bárminemű felhasználása a szerző előzetes, írásos engedélye nélkül a jogszabályok megsértésének minősül, melyek jogi következménnyel járnak!