fakanál

Eszkimoo a konyhában

Sütés-főzés székely módra és nemcsak, avagy: kotyvasztok.

Erdei gombás bruschetta

Álljon itt egy újabb, - egyben utolsó a bruschetta-sorozatomból.

A korábbi paradicsomos-, illetve uborkás-kapros bruschetták mellett ez a gombás változat is sok lehetőséget kínál, hiszen erdei-, de termesztett gombából is rendkívül finom. Nem utolsósorban használhatunk sonkaféléket, különféle felvágottakat a feltétekhez.


Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 4 fő részére

Hozzávalók:

  • 50 dkg. friss erdei gomba (vargánya, szegfűgomba, őzlábgomba),
  • 4 cikk  fokhagyma,
  • egy marék petrezselyemlevél,
  • 8 szelet pirítóskenyér,
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:
1. A gombákat megtisztítjuk, felaprítjuk. Kevés olajon megdinszteljük, közben hozzáadunk 2 cikk zúzott fokhagymát is. Fedő alatt 4-5 perc alatt puhára pároljuk.
2. Még néhány percig hűlni hagyjuk, majd elkeverjük az apróra vagdalt petrezselyemlevéllel.
3. A pirított kenyeret mindkét oldalán alaposan bedörzsöljük fokhagymával és egyenletesen ráhalmozzuk a gombás feltétet.


Ha nincs erdei gomba, csiperkéből, laskagombából is elkészíthető.

Megjelent: Székely Konyha - július

Uborkás-kapros bruschetta

Íme még egy variáció bruschettára. A paradicsomos bruschetta után álljon itt egy ugyancsak nyári, frissítő ízvilággal rendelkező pirítós.


Elészítési idő: 15 perc
Adag: 4 fő részére

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb méretű  uborka,
  • két csipet apróra vágott friss kapor,
  • 4 cikk fokhagyma,
  • 4 evőkanál natúr joghurt,
  • 8 szelet pirítóskenyér,
  • só, bors


1. Az uborkát megmossuk és nagyon apró kockákra vágjuk. Két cikk fokhagymát apróra zúzunk.
2. Egy tálban  az uborkát,  friss kaprot, fokhagymát,  joghurtot egyenletesen elkeverjük.
3. A pirított kenyeret mindkét oldalán alaposan bedörzsöljük fokhagymával és egyenletesen ráhalmozzuk az uborkás feltétet.


Közvetlen tálalás előtt aprózzuk az uborkát, mert  s sótól vizet enged és a joghurt kicsapódhat.

Meglejent: Székely Konyha / július

Paradicsomos bruschetta

Első találkozásom a bruschettával a Tatár családnál történt még  a tavasszal. Azóta több variációban készítettem, mondhatni újabban  a hétvégi reggelik rendszeres alapja minálunk.

A bruschetta az olaszok kedvenc hideg előétele. Eredetileg a fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyeret sózták, borsozták és olívaolajjal meglocsolva fogyasztották.
Ez mára már kibővül különféle zöldség-, vagy hús-feltétekkel.
Az alábbi  recept zöldséges ugyan, de húsimádók körében is hamar kedvenccé válhat.

Előnye, hogy rendkívül ízletes,  néhány perc alatt elkészül, a feltétek összeválogatásának csak a fantáziánk szab  határt.



Elészítési idő: 15 perc
Adag: 4 fő részére

Hozzávalók:

  • 8 db. közepes méretű paradicsom,
  • 1 gerezd  fokhagyma,
  • 6-8 bazsalikomlevél,
  • 8 szelet pirítóskenyér,
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors


Elkészítése:
1. A paradicsomot megmossuk, szalvétával letöröljük, kockákra vágjuk.
2. Egy tálban hozzákeverjük a zúzott bazsalikomlevelet, 4 cikk fokhagymát, az olívaolajat, ízlés szerint fűszerezzük.
3. A pirított kenyeret mindkét oldalán alaposan bedörzsöljük fokhagymával és egyenletesen ráhalmozzuk a paradicsomos feltétet.

Rakott padlizsán görögösen

A görög nép talán az egyike annak a népnek aki a legdúsabb zöldséghasználattal készít ellenállhatatlan finomságokat. Mindezt kellemesen fűszerezve és úgy, hogy kellőképpen laktatós és egészséges is legyen.

Egy ilyen - némileg átalakított - recept az alábbi görög padlizsánsaláta, vagy rakott padlizsán.

 

 

Adag: 4 személy részére

 

Elkészítési idő: egy óra

 

Hozzávalók:

  • egy kisebb padlizsán,
  • egy cukkini,
  • 4-6 darab paradicsom,
  • fokhagyma, olaj, só, bors

Elkészítés:

A padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk,  vékony karikákra vágjuk, besózzuk, hogy a nedvességet kipréselje magából.

Fél óra múlva tiszta konyharuhán leitatjuk a szeleteket, forró olajban kisütjük.

 

A fokhagymákat apróra zúzzuk, 4-5 evőkanálnyi olajjal elkeverjük, a paradicsomot félbe vágjuk, felszeleteljük vékony cikkekre.

 

A teljesen kihűlt padlizsánt, cukkinit tetszés szerint rétegeljük egy kisebb, mély tálba, majd meglocsoljuk a fokhagymás olajjal.

 

Jó tudni: lehet sajtot, sonkát tenni a szeletek közé, ez a változat egy könnyebb ám mégis laktatós variáció.

Napkorongos töltött gomba


A hirib adja meg a varázslatos ízét ennek a rendkívül egyszerű de mutatós ételbombának.
Vacsorának, hétvégi reggelinek tökéletes menü.


Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: 1 óra

 

Hozzávalók:

  • 80 deka nagyobb, egészséges hirib vagy csiperkegomba,
  • 8 darab fürjtöjás vagy tyúktojás,
  • 5 deka vaj,
  • só, bors


Elkészítés:
1. A gombákat megtisztítjuk, a szárakat óvatosan eltávolítjuk ügyelve, hogy a gombafej épen maradjon. Fűszerezzük, és egy-egy mokkáskanálnyi vajat teszünk a belsejébe.
2. Tűzálló edénybe helyezzük a gombákat, 200 fokon 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és néhány percig hűlni hagyjuk.
3. Ráütünk a gombákra egy-egy fürjtojást vagy ennek hiányában kisebb tyúktojást, ízlés szerint fűszerezzük.
4.Visszahelyezzük a sütőbe a gombákat, ezúttal 5 percre. Figyeljük, hogy a tojások sárgája megfelelő állagú legyen, nem túl kemény.
Melegen tálaljuk.

Jó tudni: tejföllel meglocsolva, illetve tárkonnyal megszórva különleges ízvilágot kapunk.

Megjelent: Székely Konyha / augusztus

Csirkés töltött paradicsom

Hideg előételnek vagy ízletes vacsorának  szánom ezt a  gyorsan elkészíthető mutatós, könnyed ételt.

Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:

  • 12 darab paradicsom,
  • egy  csirmemellfilé,
  • gulyáskrém,
  • egy pohár tejföl,
  • 4 főtt tojás,
  • 20-30 deka sajt,
  • bors, petrezselyemzöld


A csirkemellet apró kockákra vágva vajon fehéredésig dinszteljük, majd hozzáöntjük a tejföllel elkevert gulyáskrém felét. Fedő alatt készre pároljuk.
A paradicsomot háromnegyed résznél elvágjuk, kiszedjük a belsejét és a kész, langyosra hűlt csirkemellett belekanalazzuk.
Meglocsoljuk bőven a paprikás öntettel, reszelt sajttal meghintük és főtt tojással tálaljuk.

Jó tudni:

Sózni nem szükséges, a gulyáskrém kellő mennyiséget tartalmaz, kóstolás után, ha igény van rá, utána lehet sózni.

A paradicsom belsejéből kiszedet velőt hozzáadhatjuk a csirkehúsos töltelékhez.

 

Megjelent: Székely Konyha/július

Mókás töltött tojás

Különböző ünnepi gyerekpartikra ajánlom ezt a mókás töltött tojást.

A recept a Székely Konyha áprilisi számában jelent meg.

 

4 fő részére
Előkészítés: 15erc
Elkészítési idő: 20 perc


Hozzávalók:

  • 8 főtt tojás
  • 4 darab főtt csiperke gomba
  • 3-4 evőkanál joghurt
  • só, bors

 

  • Díszítéshez:
  • 4 kisebb paradicsom
  • sajtkrém


Elkészítés:

A keményre főtt tojások aljából levágunk egy vékonyabb szeletet, éppen csak annyit, hogy a ne dőljön el a tányéron, a tetejét meg levágjuk, egy mokkáskanál segítségével sárgáját kiszedjük. A tojások sárgáját szétnyomkodjuk egy villával, hozzátesszük a nagyon apróra vágott főtt gombát, joghurtot, fűszerezzük és egyenletesen elkeverjük, majd megtöltjük vele a tojásokat.
A paradicsomokat félbe vágjuk, kikaparjuk a belsejüket és ráhelyezzük a tojásokra. A sajtkrémből kis pöttyöket helyezünk a paradicsomra.

Székel Konyha - április

Sárgarépával töltött gomba

Meleg előételként, vagy könnyű vacsorának igazán kiváló, könnyedén elkészíthető ez a gombás eledel. Ráadásul vegetáriánusoknak is tökéletes menü lehet.



4 fő részére
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 40 perc


Hozzávalók:

  • 50 dkg. nagyobb méretű csiperkegomba
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 főtt tojás
  • 1 hagyma
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg. száraz sajt
  • só, bors, szerecsendió


Elkészítés:

A sárgarépát megmossuk, meghámozzuk és nyersen megreszeljük a hagymával,  főtt tojásokkal együtt. Összekeverjük a citromlével,  fűszerezzük és megtöltjük vele a megtisztított gombákat.
Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük, lefedjük.
Előmelegített sütőben  készre sütjük, majd reszelt sajtból kis halmocskákat teszünk a tetejére és visszatesszük 5-10 percre a forró sütőbe.

Aki hiányolja a húst belőle, a  sárgarépa felét helyettesítheti csirkehússal vagy sonkával.

 

Megjelent: Székely Konyha/március

Sajtos gombakrém házilag

A héten szép, hatalmas "grill-csiperkéket" sütöttem vacsorára.  Mivel a szárai megmaradtak, megfőztem és másnapra épp egy kiadós reggelihez való adag sajtos krémet készítettem belőle. Valahogy így:

Hozzávalók:

  • 10-20 dkg csipekergomba (én gombaszárakat használtam)
  • 10 dkg sajtkrém
  • 10 dkg vaj vagy jobb minőségű margarin
  • petrezselyemzöld - ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés:

A gombaszárakat megfőzzük, hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgéppel felaprítjuk a petrezselyemzölddel együtt. Egy tálban elkeverjük a sajtkrémet a vajjal, majd hozzáadjuk a gombát is. Fűszerezés után még kevergetjük amíg egyenletesen, krémes állagú lesz.

Pirítóssal, vagy pityókás házi kenyérrel kiadós szendvicskrém. Nem utolsósorban gyors, gazdaságos és igen finom.

turmixolom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

krem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szendvics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gofri hússal

A napokban keresgéltem gofri recepteket, hogy a télről maradt lekvárokat felhasználjuk. Találtam közöttük húsos, sós változatokat is. Így az eddig megszokottól eltérően, a húsvéti sonka maradékok nem pizza feltétek lettek, hanem gofritöltelék.

Az eredeti alapreceptet is mellőztem, részben kényszerből, (például nem volt itthon sütőporom de még szódabikarbóna sem), másrészt sietős volt a dolog. A tojásfehérjét sem habosítottam és olvasztott margarin helyett is olajat használtam.

No lássuk, még mit:

Hozzávalók a tésztához:

  • 5 e.k. finomliszt
  • 5 e.k kukoricaliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 e.k. olaj
  • 10 dkg  felvágott (sonka, főtt hús)
  • 1-2 szál zöldhagyma
  • lenmag (ez a sütés vége fele a tetejére kerül)
  • só, petrezselyemzöld

Nem föltétlen kell a kukoricalisztet használni, mehet hozzá sima liszt is.

Hozzávalók a tetejére:

  • sajtkrém
  • sóska, uborka, csípőspaprika

Paradicsommal, reszelt sajttal, szendvicskrémmel is gazdagítható.

Elkészítés:

A tésztához valókat mixerrel elkevertem, majd hozzáadtam az apróra vágott sonkát, zöldhagymát, petrezselyemzöldet.

10 percet állni hagytam az összekevert alapot, hogy a puliszkaliszt kissé megszívja magát tejjel, ne legyen "nyers" a tésztában. A sonka is szárazabb volt a kelleténél, ez is puhult a tejes "pácban".

Forró gofrisütőbe kanalaztam és az utolsó pillanatban, mielőtt kivettem volna a kész gofrit, lenmagot szórtam rá, pár másodpercre visszacsuktam a sütő tetejét, hogy a magvak beletapadjanak a tésztába.

sutoben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még melegen megkentem sajtkrémmel, zöldségekkel díszítettem.

Ebből csomagoltam összeborítva szendvicsként az uracskámnak is uzsonnára.

gofri talalva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gofri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amúgy, bevallom őszintén: készítés közben bár fotóztam, de nem voltam meggyőződve, hogy közzé is teszem. Történetesen a kukoricaliszt használata miatt, amit csak úgy hirtelen ötlettől tettem hozzá, "hallámsza milyen lesz?" alapon. Volt egy "matyukálok" érzésem, viszont a végeredmény garantáltan jó lett.

Bátran ajánlom nektek is!

A receptekről

Főztjeim általában egy 4 személyes család számára készülnek. A leírásokban megadott mennyiségek is többnyire ehhez igazodnak.

Új kommentek
  • Tunde: Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde

    (2013-07-10 17:11:38)
    Müzlis linzertorta
  • eszkimoo: Erika, örülök, ha tetszett a recept, mostantól rendszeres és folytonos frissítés várható - bár nem napi rendszerességgel, de havi 4-5 receptet közzéteszek. Szeretettel várom ezután is!

    Üdv. Rita
    (2012-05-02 08:54:14)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • Gàl Erika: Szép napot kivànok :) En Belgiumban élô magyar làny vagyok,szerettem a kelkàposzta fôzeléket,ezt a receptet vàlasztottam,mert nagyon guszta a tànyérban :) Szeretek fôzni mindent,senki nem tanitott,magamtol jôttem rà vagy hallottam màsoktol hogyan készûl ez az... Ma ezt megcsinàlom a pàromnak,én csak Magyar ételeket fôzôk itt,ezért gurulunk màr mint ketten ;) Szeretûnk jokat enni! :) Kôszônôm a receptet!!!! :)* Erika...

    (2012-04-25 09:03:22)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • eszkimoo: Vicuska, szülinapi tortának sem utolsó :D Ezúttal én készítettem, majd jövök bemutatóval :))
    (2012-02-02 19:20:12)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
  • Vicuska: Rengeteg blogon láttam ezt a süteményt. Aledánál úgy döntöttem végre, meg kell sütnöm- gyönyörű, nagyon finom és nem utolsó sorban látványos. Gratula az ügyes konyhatündér férjhez! :)

    (2012-01-29 12:55:41)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
Feedek
Megosztás
Jogvédett tartalom

©

A blog szerzői jogvédelem alatt áll! A tartalom bárminemű felhasználása a szerző előzetes, írásos engedélye nélkül a jogszabályok megsértésének minősül, melyek jogi következménnyel járnak!