fakanál

Eszkimoo a konyhában

Sütés-főzés székely módra és nemcsak, avagy: kotyvasztok.

Babérleveles sárgarépafőzelék almával

Bár gyakran restelljük, de mindannyian élünk meg nehezebb napokat a konyha területén is.
Nemhiába maradtak fenn a nagyanyáink sokféle gazdaságos receptjei, hiszen ők tudták csak igazán, hogyan kell a "semmiből" is jót főzni.

Rohanó világunkban előnyösebb természetesen, hogy jót gyorsan és lehetőleg olcsón, na de mi van ha az olcsóbbnál is olcsóbban kell előteremteni a laktatós eledelt?

Álljon itt egy recept ami két alapanyagból tevődik össze s ami a kis kertünkben megtalálható.



Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg. murok,
  • 2-3 db. savanykás alma,
  • 2 fej hagyma,
  • 3-4 szem babérlevél,
  • 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé,
  • 1 evőkanál cukor,  só, bors, olaj
  • kolbász vagy tojás - feltétnek


Elkészítés:

1. A hagymát megpucoljuk,  kevés olajon üvegesre dinszteljük
2. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, néhány percig a hagynás olajban puhítjuk.
3. Felöntjük egy liter vízzel, fedő alatt pároljuk. Amikor majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, reszelt almát is.
4. A citromléből, lisztből, cukorból eresztéket készítünk, hozzáadjuk a főzelékhez, pár percig kavargatjuk, amíg pépes állagú lesz.

Tükörtojással, sült kolbásszal, fasírozottal egyaránt tálalható.


Jó tudni! Ha túlságosan savanyú az alma, a citromlevet az eresztékből el is hagyhatjuk.

Paradicsomos töltött káposzta

A töltött káposzta ízletességének egyik titka, ha jó nagy adagban készül. Ha tálalás előtt egy nappal főzzük, az ízek jobban összeérnek, még finomabb lesz az ünnepi eledelünk.

 

Adag: 8 fő részére

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

 

Hozzávalók:

  • Két közepes méretű friss káposztafej,
  • egy kiló sertés-darálthús,
  • 2 fej hagyma, két marék rizs,
  • 3 tojás,
  • 2 kiló paradicsom,
  • só, bors, édes-pirosaprika,
  • tejföl,
  • csombor, kapor

Elkészítés:

A káposztafejeket  sós-, kaporral, csomborral ízesített vízben leforrázzuk, hagyjuk kihűlni.

A darálthúst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majd  az apróra vágott hagymát, tojásokat és a két marék rizset a hússal együtt jól elkeverjük.

A paradicsomokat leforrázzuk, héjától megtisztítjuk és turmixgépben pépesre zúzzuk.

A káposztáról lefejtett ép levelekből egyenletes, közepes méretű töltelékeket készítünk.

Felöntjük a frissen készített paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tetejére kaprot, csombort szórunk és lassú tűzön készre főzzük.

 

Tejföllel tálaljuk.

 

Megjelent: Székely konyha / október

Csirkecombok padlizsánágyon

A padlizsán szezonjában egy kis változatosságot hozunk be a konyhánkba, ha ezt a kelet-Indiából eredő terményt egyéb zöldséges és húsos összeállításokkal kombináljuk. Bár időigényes és több fázisú feladat, mégis megéri elkészíteni az alábbi, kimondottan ünnepi fogást.

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1-1,5 óra

Hozzávalók:

  • 8 felső csirkecomb,
  • egy nagyobb méretű, vagy két kisebb padlizsán,
  • 30 deka újburgonya,
  • 30 deka párolt zöldborsó,
  • egy citrom, egy-két cikk fokhagyma,
  • só, bors, olaj, méz, vaj

Elkészítés:

A csirkecombokat bepácolásához elkészítjük az alapot: 3 evőkanál olajba beletesszük a zúzott fokhagymát, egy evőkanál citrom levét, egy evőkanál mézet. Ezzel kenjük be vékonyan, alaposan a combokat, egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

A padlizsánt meghámozzuk, ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk és forró olajban megsütjük, szalvétán lecsepegtetjük.

 

A zöldborsót vajon megfuttatjuk,  enyhe sós vízben megpároljuk.

 

A csirkecombokat besózzuk, enyhén borsozzuk, grillező lábasban csupán addig sütjük, míg a bőre enyhén pirosodni kezd. Ebben a félkész állapotában kivesszük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe a sült padlizsánszeleteket lefektetjük, ráhelyezzük a csirkecombokat és 20 percre 200 fokos sütőbe tesszük.

Az apró burgonyát alaposan megmossuk és olajazott tepsibe helyezzük, megsózzuk, sütőben szép ropogósra sütjük.

 

Amint elkészültünk, ízlésesen tálaljuk a padlizsános csirkecombot, sült burgonyával, zöldborsóval.

Egy gazdag körítéses, laktatós és nagyon finom fogás a végeredmény.

 

Megjelent: Székely Konyha/szeptember

Szalonnás csirke karfiollal

Megszokott a mi vidékünkön, hogy a húsokat többnyire krumplival tálaljuk. Holott sokkal könnyedebb és mégis laktatós főételt készíthetünk, ha szezonális zöldségeinket megfelelően használjuk körítésként.



Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • Egy csirkemell,
  • két fej kisebb méretű karfiol,
  • 4 szelet szalonna,
  • 10 deka sajt,
  • só, bors,
  • fokhagymás fűszerezésű olaj

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, szép szeletekre vágjuk, befűszerezzük.

A szalonnaszeleteket bevagdaljuk, és a fűszerezett csirkemellekre helyezzük. A karfiolt megmossuk, tisztítjuk, rózsáira szedjük és beleforgatjuk fokhagymás olajba, majd a csirkével együtt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

180-200 fokon 40 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, a csirkeszeletekre rátesszük a sajtot, visszatesszük a még forró sütőbe néhány percre, hogy a sajt ráolvadjon a húsokra. Melegen tálaljuk.

 

Fokhagymás olaj készítése: egy deciliter olajhoz 4-5 fokhagymagerezdet fokhagymatörőn áttörjük és elkeverjük.

Jó tudni: a csirkét nem, de a karfiolt szükséges megfordítani sütés közben, különben odaég.

 

Megjelent: Székely Konyha / augusztus

Sörös-gombás tokány

 

Sokszor a legkülönfélébb hozzávalókból, amolyan "mi van a hűtőben?" alapon  lesznek a legízletesebb étkek. Őseink is valahogy így találhatták ki a ma már hagyományosnak nevezett ételrecepteket. Az alábbi főétel elég szélsőséges összetevőkkel, mégis az ízek harmóniájában összhangban készült.


Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: egy óra

Hozzávalók:

  • 20 deka csirkemell,
  • egy szelet szalonnacsík,
  • 30 deka erdei- vagy csiperkegomba,
  • 10 deka karfiol, egy zöldpaprika,
  • egy paradicsom,
  • egy fej hagyma,
  • egy szál zöldhagymaszár,
  • egy pohár sör,
  • egy kávéskanál cukor,
  • só, bors, pirospaprika, liszt

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk, a felforrósított edényben zsírját kiolvasztjuk. Erre dobjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, fehéredésig kavargatjuk. Félre húzzuk a húsokat az edényben, beletesszük a cukrot, hogy kissé megkaramellizálódjon.

Majd egymás után jönnek a zöldségek: rózsáira szedett, aprózott karfiol, hagyma, zöldpaprika, a gomba, paradicsom, zöldhagymaszár. Gyakori kevergetés mellett dinszteljük, mielőtt lesülne, ráöntünk egy pohár sört. Lefedve puhára pároljuk. Sima eresztéket készítünk hozzá. Natúr-, vagy petrezselymes krumplival tálaljuk.

Jó tudni: nem fontos a zöldségek hozzáadásának sorrendjét betartani, előnye, hogy könnyedén, lazán adagolható. Fontos annál inkább a cukor és a sör, ami igazán különlegessé teszi az ízeket.

Megjelent: Székely Konyha / augusztus

Sült csirke ribizlimártással

Az újburgonya semleges ízével nagyon jól harmonizál a ribizlimártás édes-savanykás aromája. Ehhez természetesen kell némi hús is, ez esetben a csirkemellre esett a választás, de egy ropogósra sütött csirkeszárnyat, vagy combot ugyanolyan siker koronázza. Sőt, vegyesen készítve egészen biztos mindenki talál kedvére valót.


Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:

  • Egy csirkemell,
  • fél kiló újburgonya,
  • egy bögre pirosribizli,
  • bazsalikom,
  • citromlé,
  • só, bors, olaj, liszt

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk felszeleteljük, fűszerezzük és kevés olajon megsütjük mindkét oldalát.
Az újburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és sós vízben megfőzzük.


A ribizlit megtisztítjuk a szárától, megmossuk és egy lábasban gyenge lángra tesszük. Amint a levét engedni kezdi, megszórjuk cukorral, hozzáadjuk az apróra vagdalt bazsalikomlevelet, citromlevet, lassú lángon kevergetjük 2-3 percig. Elkészítjük az eresztéket, hozzáadjuk,  figyelünk, hogy csomómentesen keverjük el.

 

Jó tudni: ribizli helyett pirosáfonyából is készíthetünk mártást,  az eljárás ugyanaz marad, mindössze ribizli helyett pirosáfonyát használunk.

 

Megjelent: Székely Konyha - augusztus

Barackos csirke

A húsos ételek nyári változatai mi mással lehetnének megbolondítva mint egy kis szezongyümölccsel? A barackos csirkmemell talán első hallásra furcsának tűnhet, - mivel székely konyhai berkekben a gyümölcs a hússal nem párosítandó -  de egy kóstolást igazán megér. Aztán meg még egyet :)


Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • két darab csirkemellfilé,
  • 4 szem kajszibarack,
  • 1 kis doboz kukoricakonzerv,
  • fél liter natúr joghurt,
  • paprika, só, bors, méz

Elkészítés:
A csirkemellett megmossuk, vékony hosszúkás csíkokra vágjuk, forró olajon megdinszteljük, ráöntünk egy 2-3 evőkanál mézet, elkeverjük és felöntjók joghurttal, fedő alatt megpároljuk. Pirospaprikát, sót borsot adunk hozzá, kellemes rózsaszínes árnyalatra "színezzük", majd hozzáadjuk a cikkrekre vágott barackot és a kukoricát. Náhány percet pároljuk még így együtt.
Párolt rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.

Jó tudni: mindenképp semlegesebb ízű körítést adjunk hozzá, mivel a barackos csirke önmagában egy különleges ízvilágot képez.

 

Megjelent: Székely konyha/július

Gombás-hagymás rostélyos


Az egyik legkirályibb főétel a hagymás-rostélyos. Ha ezt megbolondítjuk némi friss, erdei gombával, akkor biztos a siker szeretteink körében.




Adag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók:

 

  • 60 deka sertéscomb,
  • 20 deka erdei gomba (lehet csiperke, szegfűgomba stb..),
  • 5 fej fehérhagyma,
  • 4-5 vastagabb szál zöldhagyma,
  • só, bors, pirospaprika,
  • liszt, olaj, tejföl

Elkészítés:


1. A sertéscombokat megmossuk, felszeleteljük és kipotyoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Forró olajban kérget sütünk mindkét oldalára, majd egy tányérba szedjük és lefödve melegen tartjuk.
2. Ebbe az olajba tesszük az apróra vágott fehérhagymát, üvegesre dinszteljük, majd a zöldhagymát is rászórjuk és pároljuk.
3.A hússzeleteket rátesszük a dinsztelt hagymára, megszórjuk pirospaprikával , néhány percig hagyjuk kis lángon, csak addig amíg a paprika színét feloldja a forró olaj. Vigyázzunk, könnyen megég!
4. A megtisztított gombákat szeleteljük, a húsra tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, 40 perc alatt fedő alatt puhára főzzük.
5. Lisztes eresztékkel sűrítjük, tejföllel tálaljuk. Körítésként rizibizit, vagy krumplipürét adunk hozzá.

 

Megjelent: Székely Konyha / június

Sonkás nyársak

Nemcsak majálisra lehet ilyen mutatós kis nyársakat készíteni. A nyár java még előttünk áll, hétvégenként, különböző társításokkal, -  melyeknek csak fantáziánk szabhat határt - ékesíthetjük  a sasliknyársakat.



Előkészítési idő: 15 perc; sütési idő: 20-30 perc.


Hozzávalók:

  • 8 db gomba,
  • 1 kígyóuborka,
  • 1 kaliforniai paprika,
  • 1 nagyfej hagyma,
  • 1 szál füstölt kolbász,
  • 15 dkg szalonna,
  • 25 dkg sonka;
  • sasliknyárs, a tűzdeléshez.

Elkészítés:


1. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát félbe, a hagymát, paprikát cikkekre, az uborkát ujjnyi szeletekre vágjuk. A sonkát és szalonnát vékony, apró szeletekre vágjuk.
2. A sasliknyársra feltűzdeljük a hozzávalókat, tetszés szerint olyan sorrendben, hogy a húsfélét mindig zöldség kövesse.
3. Parázson többször megforgatva készre sütjük, figyelve arra, hogy a zöldségek ne égjenek meg.

Jó tudni!
·    Nyársat bármilyen húsból készíthetünk.

Megjelent: Székely Konyha/május

Rántott óriáspöfeteg sült sárgarépával

Alíz, a Székely Konyha felelős szerkesztője adott egy jókora adag frissen szedett óriáspöfeteget, amit rögvest el is készítettem, tudván: férjecském egyik kedvence :D

Tudni kell erről a gombafajtáról, hogy nem csupán étkezésre jó, hanem a  porszerű spórát vérzéscsillapításra is használhatjuk, főként régen tartották a ház körül ezt a gombát ilyen esetekre.



Elkészítési idő: 1 óra. Az óriáspöfeteg enyhén csípős, pikáns íze jól harmonizál a sárgarépa és a hagyma édeskés ízével, de tetszés szerint más körettel is tálalható.

Hozzávalók:

  • 1 közepes pöfeteg,
  • 4 szál sárgarépa,
  • hagymakarikák,
  • néhány csiperkegomba (elhagyható),
  • 1 tojás,
  • liszt,
  • olaj,
  • só, bors.

Elkészítés:


1. A pöfeteget megtisztítjuk, héját lehúzzuk, és félujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe, felvert tojásba mártjuk, és forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
2. A körethez a sárgarépát és a csiperkegombát olajban megsütjük, majd utána sózzuk. A hagymakarikákat bepanírozzuk, és a gomba után megsütjük.

Jó tudni!
·    A pöfeteget ne mossuk meg, mert pillanatok alatt megszívja magát vízzel, és alkalmatlanná válik a sütésre! Inkább gondosan tisztítsuk meg, késsel levágva a földes részeit, a héját pedig húzzuk le.

Megjelent: Székely Konyha/május

A receptekről

Főztjeim általában egy 4 személyes család számára készülnek. A leírásokban megadott mennyiségek is többnyire ehhez igazodnak.

Új kommentek
  • Tunde: Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde

    (2013-07-10 17:11:38)
    Müzlis linzertorta
  • eszkimoo: Erika, örülök, ha tetszett a recept, mostantól rendszeres és folytonos frissítés várható - bár nem napi rendszerességgel, de havi 4-5 receptet közzéteszek. Szeretettel várom ezután is!

    Üdv. Rita
    (2012-05-02 08:54:14)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • Gàl Erika: Szép napot kivànok :) En Belgiumban élô magyar làny vagyok,szerettem a kelkàposzta fôzeléket,ezt a receptet vàlasztottam,mert nagyon guszta a tànyérban :) Szeretek fôzni mindent,senki nem tanitott,magamtol jôttem rà vagy hallottam màsoktol hogyan készûl ez az... Ma ezt megcsinàlom a pàromnak,én csak Magyar ételeket fôzôk itt,ezért gurulunk màr mint ketten ;) Szeretûnk jokat enni! :) Kôszônôm a receptet!!!! :)* Erika...

    (2012-04-25 09:03:22)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • eszkimoo: Vicuska, szülinapi tortának sem utolsó :D Ezúttal én készítettem, majd jövök bemutatóval :))
    (2012-02-02 19:20:12)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
  • Vicuska: Rengeteg blogon láttam ezt a süteményt. Aledánál úgy döntöttem végre, meg kell sütnöm- gyönyörű, nagyon finom és nem utolsó sorban látványos. Gratula az ügyes konyhatündér férjhez! :)

    (2012-01-29 12:55:41)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
Feedek
Megosztás
Jogvédett tartalom

©

A blog szerzői jogvédelem alatt áll! A tartalom bárminemű felhasználása a szerző előzetes, írásos engedélye nélkül a jogszabályok megsértésének minősül, melyek jogi következménnyel járnak!