fakanál

Eszkimoo a konyhában

Sütés-főzés székely módra és nemcsak, avagy: kotyvasztok.

Konyhablog á la Amaresz

Újabb gasztroblogra leltem, gyerekkori szomszédom személyében. :D

Nagyon szeretem  a nyelvezetét, a recepetek sajátossága meg külön erény.

Konyhavarázs

Amit külön is kiszúrtam mai ebédre magamnak, az a bolognai ragu.

 

Fűszertartók

Némi próbálkozás után sikerült elkészülnöm két fűszertartóval, amiből előzőleg gyermekeim csokikrémet csemegéztek :)

Mivel  ezek a kis üvegek alkalmasak konyhai  használatra, úgy döntöttem, itt is megosztom :)

Így néz ki:

A Klà'Rita Dekor oldalamon találtok  részleteket :)

Ki hogyan szeret főzni? - játék

A  lentebb említett gasztroblogon olvasgattam a főzési szokások elméleteiről néhány gondolatsort. Be kell vallanom, ismerősen tündököltek a szavak, mondatok, mintha bennem is valamikor meg-megfogalmazódott volna hasonló, csak éppen nem lett tárgyilagosan kifejtve. Elúsztak egyéb  gondolataim zuhatagában.

Azonban érdemes elmélkedni: elsősorban javarészt nők vezetjük a konyhai háztartást, osztjuk be a hozzávalókat, választjuk ki az alapanyagokat. Aztán ugye, blogolunk is, akár főzés közben, akár utána fényképezünk, gyúrunk, keverünk, gyereket csillapítunk (mert sokunknak van olyan kicsi kis csiripelős), megint egy fotó és így sorolhatnám...

Jólesett látni, hogy egy férfiszem is tud és akar konyhai berkekben gazdaságosan, mégis jól remekelni.  Innen jött az ötlet, hogy miért ne játszanánk egyet ezekkel a gondolatokkal?

Kiollóztam tőle néhány mondatot, ami igazán megragadt. Idézem:

"Nem tudom, hogy a menő foodbloggerek hogy vannak vele, de mi főzés közben főzni, főzés után pedig enni szeretünk."

"Mindig fura érzés fog el, ha egy blogger magát "koldusszegénynek" nevezi, aztán a hozzávalók alatt olyanokat ír, hogy "jó minőségű extraszűz olivaolaj"..."

"Akkor is fura érzés fog el, ha büszkén "takarékosnak" mondja magát a szerző, majd azzal kezdi a főzést, hogy a hozzávalók negyedét (mondjuk a kenyér héját, zöldhagyma zöldjét, stb.) kidobja."

"Ritkán főzök receptből, és olyankor is szinte mindig variálom a receptet, néha a felismerhetetlenségig. (...)Egyszóval nem azt használom, amit kell, hanem azt, ami van otthon..."

"Épp a fenti esetleges főzésből fakad, hogy néha valami nagyon finom lesz."

Na szóval: elég sok megragadott :))

Nagyon szeretek receptek között inspirálódni, főként ha az egy ínycsiklandozó fényképpel is el van látva... sokszor el is döntöttem: na ezt megfőzöm. És akkor a harmadik, negyedik hozzávalónál rájöttem: ilyenünk nincs és nem is lesz egyhamar... és így végérvényesen lemondtam az extra kínálatokról. De ezt nem panaszként mondom: így is lehet jókat és finomakat főzni!

Sok, azaz majdnem minden esetben (főleg az utóbbi egy évben) kizárólag úgy és abból főzök, ami van. Ez azt jelenti: nem úgy megyek  az üzletbe vásárolni, hogy Jókai bableveshez szerzek be alapanyagokat, hanem ami belefér az aznapi/heti költségvetésbe, amit éppen kedvezményesen megkapok és amivel otthoni termékekből kiegészíteni tudok. Ez rendszerint be is jön.  A végeredmény meg finom és esetenként teljesen új improvizált gasztrotermék!

Játsszunk! Kérdezek a fentiek alapján:

A. Hogyan választod ki, mi kerüljön az asztalra?

  1. Recept alapján, ezt követően vásárolom meg a hozzávalókat
  2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve
  3. Másként / változó (mondd el, hogyan?)

B. Hogyan főzöl és blogolsz?

  1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek
  2. Főzés után fényképezkedek és leírom a receptet
  3. Másként / változó (mondd el, hogyan?)

C. Milyen alapanyagokat használsz?

  1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától
  2. A legolcsóbbat, függetlenül a minőségtől
  3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt

D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?

  1. Teljes mértékben
  2. Egyáltalán nem figyelem
  3. Esetenként hozzáadok/kihagyok belőle

E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő adalékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)

  1. Kidobom/elöntöm
  2. Tárolom amíg felhasználásra kerül
  3. Azonnal felhasználom

 

Nos lehet, néhol banálisnak tűnök, azonban amennyire megfogott és lefoglalt mára ez az egész, olyan szeretettel hívlak meg titeket is a játékba és bárkit, aki idelátogat!

- Aleda

- Alíz

- Konyhológia - akinek a gondolatai inspiráltak - bár  egyértelműek a válaszok de csak rajta :))

- Sziszi

- Zsuzsiga

... és mindenki, akit megmozgat a téma. :)

Ha kedvetek van hozzá, továbbítsátok, "fűzzetek" játékláncot belőle!

Gasztroblogger találkozó

Ma összefutottam a piacon Alízzal, aki rövid idő alatt lett ismert erdélyi és magyarországi gasztro-berkekben (is).

Néhány perces "hogy vagy?, "rég láttalak" eredménye az lett, hogy a lehető leghamarabb egy szombati napon a mi kis kertünben gyergyói gasztro-blogger találkozóra kerül sor.

Hát, már most izgatottan várom és készülök lelkiekben az eseményre.

 

A receptekről

Főztjeim általában egy 4 személyes család számára készülnek. A leírásokban megadott mennyiségek is többnyire ehhez igazodnak.

Új kommentek
  • Tunde: Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde

    (2013-07-10 17:11:38)
    Müzlis linzertorta
  • eszkimoo: Erika, örülök, ha tetszett a recept, mostantól rendszeres és folytonos frissítés várható - bár nem napi rendszerességgel, de havi 4-5 receptet közzéteszek. Szeretettel várom ezután is!

    Üdv. Rita
    (2012-05-02 08:54:14)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • Gàl Erika: Szép napot kivànok :) En Belgiumban élô magyar làny vagyok,szerettem a kelkàposzta fôzeléket,ezt a receptet vàlasztottam,mert nagyon guszta a tànyérban :) Szeretek fôzni mindent,senki nem tanitott,magamtol jôttem rà vagy hallottam màsoktol hogyan készûl ez az... Ma ezt megcsinàlom a pàromnak,én csak Magyar ételeket fôzôk itt,ezért gurulunk màr mint ketten ;) Szeretûnk jokat enni! :) Kôszônôm a receptet!!!! :)* Erika...

    (2012-04-25 09:03:22)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • eszkimoo: Vicuska, szülinapi tortának sem utolsó :D Ezúttal én készítettem, majd jövök bemutatóval :))
    (2012-02-02 19:20:12)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
  • Vicuska: Rengeteg blogon láttam ezt a süteményt. Aledánál úgy döntöttem végre, meg kell sütnöm- gyönyörű, nagyon finom és nem utolsó sorban látványos. Gratula az ügyes konyhatündér férjhez! :)

    (2012-01-29 12:55:41)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
Feedek
Megosztás
Jogvédett tartalom

©

A blog szerzői jogvédelem alatt áll! A tartalom bárminemű felhasználása a szerző előzetes, írásos engedélye nélkül a jogszabályok megsértésének minősül, melyek jogi következménnyel járnak!