fakanál

Eszkimoo a konyhában

Sütés-főzés székely módra és nemcsak, avagy: kotyvasztok.

Mézes-diós sült alma

Olykor a legfinomabb csemegék is meglepően egyszerűen elkészíthetőek. Ez alábbi szinte minden hétvégi repertoárunkban szerepel, hihetetlen sikere van. Elsősorban: mennyei, másodsorban max. fél óra alatt tálalható. Harmadszor: egészséges :)

Egyszóval: ellenállhatatlan!

 

Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő:  fél óra

 

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb alma,
  • 20 deka méz,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 10 deka őrölt dió.

Elkészítés:

A megmosott almák tetejét levágjuk, magházát eltávolítjuk. Egy tűzálló edénybe kétujjnyi vízbe állítjuk bele az almákat, közepükbe cukrot teszünk. 10-15 percre forró sütőbe helyezzük.

Ezalatt a diót megdaráljuk.  Amikor az almák megsültek,  kiszedjük az edényből és  tányérra helyezzük. Az őrölt diót elkeverjük  néhány kanál cukros vízzel (amiben az almák sültek), ügyelve, hogy egy nem túl lágy masszát kapjunk.

Egy-egy kanál mézet csurgatunk az almák tetejére.

Langyosan tálaljuk.

Jó tudni:

-          dió hiányában sótlan, őrölt mogyorót, mandulát is használhatunk.

-          ízesíthetjük fahéjjal, rummal is

 

Megjelent: Székely Konyha 2013/január

Adag: 4 fő részére

Elkészítési idő: fél óra

 

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb alma, 20 deka méz, 4 evőkanál cukor, 10 deka őrölt dió.

Elkészítés:

A megmosott almák tetejét levágjuk, magházát eltávolítjuk. Egy tűzálló edénybe kétujjnyi vízbe állítjuk bele az almákat, közepükbe cukrot teszünk. 10-15 percre forró sütőbe helyezzük.

Ezalatt a diót megdaráljuk. Amikor az almák megsültek, kiszedjük az edényből és tányérra helyezzük. Az őrölt diót elkeverjük néhány kanál cukros vízzel (amiben az almák sültek), ügyelve, hogy egy nem túl lágy masszát kapjunk.

Egy-egy kanál mézet csurgatunk az almák tetejére.

Langyosan tálaljuk.

Jó tudni:

- dió hiányában sótlan, őrölt mogyorót, mandulát is használhatunk.

- ízesíthetjük fahéjjal, rummal is

 

 

Müzlis linzertorta

Amikor a gyermekkor ízei kerülnek az ünnepi asztalra, mindig felidézzük  nagymamáink utánozhatatlan süteményeit.

Az alábbi linzeralapú tortában a málnalekvár őrzi a hagyomány ízét, az újítás benne a dió helyett felhasznált aszaltgyümölcs-müzli keveréke. Csak azért, hogy ne legyen minden karácsonyi sütemény diós… :)

Ez az az ünnepies sütemény, amihez nem kell külön szakácstudomány. Mégis finom, mutatós és olyannyira könnyen elkészíthető, hogy akár nagyobb gyerekekre is bízhatjuk.



Adag: 8 személy részére

Előkészítés: 45 perc

 

Hozzávalók

Tésztaalap:

25 deka finomliszt, 20 deka cukor, 25 deka aszalt gyümölcsös müzli vagy dió, egy mokkáskanál őrölt fahéj, egy tasak vaníliás cukor, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, 25 deka puha vaj, egy tojás

Töltelék:

30 deka málnalekvár,  két evőkanál porcukor, egy tojássárga, két kiskanál tej.

Elkészítés:

A tésztaalap hozzávalóit gondosan összegyúrjuk, eldolgozzuk.

Egy tortaformát kivajazunk, beleborítjuk a tészta 2/3-át, a széleken két centis peremet készítünk. Megkenjük málnalekvárral.

A megmaradt tésztából vékony lapot nyújtunk és csillagokat szaggatunk. Ezeket ráhelyezzük a málnaízre, majd megkenjük a tejjel felvert tojássárgával.

180 fokon 40 percig sütjük, a tortaformában hagyjuk kihűlni.

Porcukorral hintve tálaljuk.

Megjelent: Székely Konyha/december

Barackos-mandulás morzsák

Remek és viszonylag könnyen elkészíthető az alábbi finomság, amit kimondottan vendégváró desszerttnek, vagy hétvégi harmadik fogásnak ajánlok.

Akár melegen tálaljuk - ellenállhatatlan :) - akár hűtve, mégízű falatkák! :D





MAdag: 4 fő részére
Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:

  • 6-8 darab  barack,
  • egy szelet gyömbér,
  • 10 deka finomliszt,
  • 5 deka szeletelt mandula,
  • 5 deka dióbél,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 1 teáskanál fahéj,
  • 10 deka  vaj,
  • 1 pohár baracknektár


Elkészítés:


1. Egy hőálló edényben helyezzük a megmosott, kimagozott,  cikkekre vágott barackokat, vágott felületükkel felfelé.
2. A mandulát, diót  megppörköljük.
3. Egy edényben összekeverjük a lisztet, cukrot, fahéjat, mandulát, diót, hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és villával óvatosan kevergetjük, amíg morzsalékos állaga lesz, majd az apróra vágott gyömbérrel együtt rászórjuk a gyümölcsökre.



 

Jó tudni: a gyömbérnek enyhén csípős íze kellemetlenné teheti a gasztronómiai élvezetet annak aki ezt nem szereti. Gyerekeknél kiváltképp óvatosan bánjunk vele, akár el is hagyhatjuk.
Mandula helyett nyersen vásárolt mogyorót is használhatunk, ez esetben a dió is mellőzhető ha megduplázzuk a mogyoró adagot.

Megjelent: Székely Konyha/június

Újfalvi írós palacsinta

Első "interjús receptem", hogy helytelenül fogalmazzak. Szóval első munkám, ahol csupán fotózkodnom és jegyzetelnem kellett, na meg megkóstolni a remekre sikerült végeredményt :)

Egy nagyon kedves ismerősöm, Simon Márta konyhájában jártam, aki  gyerekkori receptgyűjteményéből válogatta és készítette el az írós palacsintát, amely a Székely Konyha áprilisi számában jelent meg.

A cikk:

Arra még nagymamáink sem emlékeznek, hogy pontosan mióta hívják a környéken az újfalviakat "írósoknak", de bizonyára nem ok nélkül ragadt rájuk az elnevezés, mert ezt a finom tejterméket majd' minden háznál készítették és fogyasztották nagyszüleink, dédszüleink. A fából készült küpülőt használat előtt "megfoglalták", vagyis kiforrázták, és abban érlelték a tejet, amit aztán "összezúgattak", vagyis a verőfával érdekes mozdulatokkal összekevertek, és így jött létre a finom, semmi máshoz nem hasonlítható író. Ez sokszor csak melléktermék volt, mert ha kitartóan dolgoztak, és a tej minősége is megfelelő volt akkor vajat is kaptak, amit ismét sütéshez, főzéshez használtak, vagy csak kenyérre kenve fogyasztottak. Egy kedves anekdóta is kering közszájon az irósokról, miszerint újfalviak voltak hivatalosak Csomafalvára lakodalomba. Meg is érkeztek, de a kelleténél kicsit korábban, mert sokat kellett várniuk a násznép összeggyültére és a lakodalmas menüre. Várakozás közben itták a csomafalvi borvizet, ami az éhes gyomornak nem nagyon volt elég, meg az íze sem hasonlít az újfalvira, ahogy ezt a társaságból valaki meg is jegyezte. Egy arra tébláboló kisgyerek meghallotta, és azonnal kész volt a válasszal:"Jó az a borvíz, csak nem íróra kell inni!"


Ez a jellegzetes tejtermék sütemények alapanyagául is szolgált, kevertek vele málét, palacsintát. Nyáron, szénahordáskor, egy valamirevaló háziasszony-, hacsak maga is nem kellett a szénáshídban segítsen, -mire a férfiak"elhányták" a szekér szénát, már sütött egy pár "level"palacsintát.

Sajnos, egyre kevesebben vannak már, akik tudják a régi ételek titkát, és szívesen megtanitják a fiataloknak is, már akit érdekel közülük a hagyományos sütés-főzés, és nem szeretnék gyorsfagyasztott kajákkal traktálni családjukat. Egy ilyen dédike útmutatásai alapján készült el ez a palacsinta is, amit ajánlani tudunk mindenkinek, kezdő és haladó háziasszonyoknak egyaránt. (Simon Márta)

IRÓS PALACSINTA

 

  • -1 tojás
  • -1 vizespohár cukor
  • -1 kávéskanál ivószóda
  • -2-3 merőkanál író
  • -annyi liszt,hogy jó kemény palacsintatésztát kapjunk(2-3 csésze),olaj a sütéshez

A tojást a cukorral habosra kavarjuk,hozzátesszük az ivószódát, és egy merőkanál írót. Miután ezt összekavartuk, attól függően, hogy mennyire akarjuk szaporítani adagoljuk a lisztet lassan kavarva, és ha szükséges, még töltünk írót is, de arra vigyázzunk, hogy a tésztánk ne folyós állagú, hanem galuskatészta keménységű legyen, mert különben nem lesz finom szivacsos. Egy mélyebb edényben olajat vagy zsírt forrósítunk, és egy kanálnyit beleteszünk a masszából. Olajas kanállal meglapítjuk kicsit, hogy jól tudjon átsülni és lassú tüznél sütjük. Tálaláskor meghinthetjük kristálycukorral.

Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim

Nahát, még számomra is meglepő, hogy gasztroblogomon ennyi idő után ismét sütemény a recept! Ugye, nem vagyok nagy cukrász, inkább főzök, mint sütkérezek, desszertjeim meg a gyümölcsös, egyszerűbb elkészítés mellett szólnak. S akkor tessék, íme egy nem túl bonyolult (számomra mégis az), szép és igencsak finom sütemény!

S mindez az én drága jó uramot dícséri. Merthogy ő készítette! Az én feladatom, szerepem ebben csak annyi, hogy szúrópróbát vettem sütésnél... na jó: rákentem a végén a krémet a lapokra :P

 

Szóval, akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

A tésztákhoz:

  • 3 x 1,5 dl tejföl
  • 3 x 1 tojás
  • 3 x 1 mokkáskanál sütőpor
  • 3 x 5 e.k. liszt
  • 3 x 5 e.k. cukor
  • tésztánként: 5 e.k. kakaópor / 5 e.k.darált mák / 5 e.k. darált dió

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál búzadara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj, vagy sütőmargarin
  • 25 dkg porcukor

Díszítés:

  • Ornament drazsé,  csokireszelék, vagy sima glazúr.

Elkészítés:

A sütőt  előmelegítjük.

1 tojást habosra keverünk 5 evőkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl  tejfölt, 5 evőkanál lisztet és a mokkáskanál sütőport. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evőkanál darált diót. A masszát  kikent tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az első tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az első adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsit kimossuk, újra kikenjük zsírral/vajjal, és a mákos masszát az előzőhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el  a kakaós tésztát is.


Míg a lapok sülnek, a tejet felforraljuk, egyszerű tejbegrízt főzünk, amit majd teljes hűlésig félreteszünk. A vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliával,   belekeverjük a kihűlt tejbegrízbe.


A krémet háromfelé osztjuk. Úgy kenjük meg a lapokat krémmel, hogy lehetőleg a kakaós lap középen legyen, így mutatósabb.


A sütemény tetejét is megkenjük  krémmel, és rászórjuk a csokireszeléket, vagy drazsékat. Aki glazúrral szereti, csupán két részre osztja a krémet, és a tejetét glazúrral vonja be.

 

Nagyon nagy adag,  ünnepi tortának is kiváló a recept.

Sajtkrémes márványszeletek

Orsiékhoz készülődünk délután. Ha vendégségbe megyünk, vagy éppen vendégeket várunk, mindig enyhe izgalommal tölt el egy sütemény készítése. Mert rendszerint  mindig sikerül elrontanom még a legegyszerűbbet is.

Valami biztosat, elronthatatlant és viszonylag egyszerűt akartam, találtam is.  No Salty oldalán, a márványos brownies receptje  alakult át konyhámban, tepsiben sülve.

  • Sütőpor hozzáadást nem igényel.
  • Viszonylag kis adag, tehát kisebb tepsit kell előkészíteni. Tulajdonképp 6 db. brownies-nak felel meg ez a mennyiség.

Hozzávalók:

A csokoládés masszához:

  • 100 g. étcsokoládé
  • 100 g. vaj
  • 2 tojás
  • 1 pohár finomliszt ( 250 ml a pohár)
  • 3/4 pohár cukor
  • csipet só

A sajtos masszához:

  • 1/4 pohár cukor
  • 250 gr  sótlan sajtkrém
  • 1-2 vanilia cukor
  • 1 tojás

Elkészítés:

Gőz felett megolvasztom a csokoládét és a vajat, ezalatt egy tálban elkeverem a lisztet, cukrot, tojásokat, sót , majd ehhez adom - a langyosra hűlt -   olvadt vajas csokoládét. Jól összekeverem.

Egy másik tálba robotgéppel habosra keverem a sajtos masszához való anyagokat.

Alaposan kikent és kakaóporral meghintett tepsibe töltöm előbb a csokoládés-, majd sajtos masszát. Villával, vagy fogpiszkálóval márványszerű csíkokat húzunk a csokis részről a fehér krémre.

30 perc alatt sült meg, de folyamatosan figyeltem az állagát.

Nos, bár nekem nem sikerült az eredetihez hasonló márványosra, rendkívül finom lett. Rögtön ajánlanám, hogy akár két adagot is süssön aki hozzákezd, ez egy olyan süti, amire bátran mondhatjuk: mégízű! :)

Keksz szalámi - kicsit másképp

kesz szalámi

Hát igen, ki ne ismerné a keksz szalámi receptjét? Ráadásul több féle is van belőle, ma nekem azonban sikerült maradékokból ismét improvizálnom valamilyent...mást mint amit eddig készítettem.

Hétvégéről megmaradt néhány szelet jó kis Gyilkos-tó-i kürtőskalács, amit ugye vétek lenne  kidobni, aztán a kamrában találtam még mézes pogácsát-, nem volt még olyan kemény és volt  kevés háztartási kekszem is. Hát ebből állt az alap.

Hozzávalók:

20 dkg. kürtőskalács, 20 dkg. mézes pogácsa, 10 dkg. keksz (természetesen bármilyen szárazabb sütemény, kavart, vagy piskóta kiváló) 15 dkg. vaj vagy margarin, 40 dkg. cukor, két e.k. kakaó, 1 dl. víz (én feketekávét öntöttem hozzá), 1 k.k. rum aroma.

Elkészítés:

A cukrot, kakaót, vizet összeforraljuk, a margarint/vajat megolvasztjuk és az őrölt, darabolt kekszhez ( aprózott) süteményekhez adjuk. Én a kürtőskalácsot leőröltem, a mézes pogácsára, kekszekre rátöltöttem a cukros folyadékot, olvasztott vajat, rumot és jól elkevertem, fakanállal szétnyomogattam a pogácsákat.

Fóliába csomagolva egy hasáb alakú tálkában tettem hútőszekrénybe. 3-4 óra alatt szeletelhető lett.

 

 

Édes-savanykás rakott keksz

 

Előhalásztam a hűtőfiók mélyéről néhány maradék téli almát. Eléggé fonnyadt állapotban voltak, így meghámoztam és a húsvéti csokitojások maradékával "összedolgoztam". Így lett egy hétvégi finom desszertünk, amit én személyesen melegen fogyasztottam szívesen. Szeretem az olvadt meleg csoki és alma ízkompozíciót.

Hozzávalók:

20 dkg. háztartási keksz vagy babapiskóta,  10 dkg. csokoládé, 4-5 alma, zsemlemorzsa, cukor, gyümölcslé.

Elkészítés:

A kekszeket egy mély tálban lerakom, rálocsolom a gyümölcslevet - annyit , amennyit  felszív, hogy megpuhuljanak. A sütőben enyhén megpárolom a hámozott, kockázott almákat, majd rárakom a kekszre. A gőz felett felolvasztott csokoládét ráöntöm és erre kerül a pirított, cukrozott zsemlemorzsa.

Hűtőben tárolva egy órát, egészen összeáll, könnyen lehet szeletelni. De ismétlem magam, melegen, langyosan, akár felmelegítve utólag is mennyei!

 

 

Narancsos kavart karamellöntettel

 

sütim

 

Kissé kimerült a konyha kasszánk erre a hétvégére. (Számlák, fizetnivalók előnyben). Azonban édességre fájt a fogunk, pedig a legfontosabb hozzávalók mint tojás, tej hiányzott. Nosza, szétnéztem, mit találok itt-ott konyhatájékán és íme most illatozik a finom végtermék:

Amit hozzá találtam:

Tésztához:

10 e.k. liszt, 3 tojásfehérje (fagyasztóban volt), 0,5 csomag margarin, 6 e.k. cukor, 1 narancs leve, kevés rum aroma

Öntet (kétfélét készítettem):

4 - 4 e.k. cukor, 2 e.k.  étkezési keményítő,  2-3 e.k. kókuszreszelék,  0,5 csomag vanília pudingpor (ennyi volt)

Elkészítés:

A tésztához az alapanyagokat összekavartam - a margarint előzetesen felolvasztottam. Amíg sült, elkészítettem 4 kanál cukorból a karamellt, majd összeforraltam az étkezési keményítővel. A vanília pudingot a kókuszreszelékkel szintén elkészítettem, ez kellőképp kocsonyás lett, tehát lehet "szeletelni" a süti mellé aszpikként.

A sütit nagyobb  háromszögre vágtam, mellé helyezve a kétféle öntetet.

(A végén látom, hogy nem is olyan szegénységi bizonyítvány mint az elején gondoltam. Egész jó lett.)

 

 

Vitaminbomba nem csak babáknak

vitaminbombaEzt a tömény étel-összeállítást kimondottan Lillának készítettem, mert a hozzávalók egy részét még önmagában nem tudja fogyasztani de nekünk, felnőtteknek is kiváló energia-adalék, kimerültség esetén meg végképp hatásos. Egy gyereknek áll itt az adag, de ízlés, fantázia és személy szerint variálható.

Hozzávalók:  1 db. alma, 1 e.k. méz, 4-5 szem dió, néhány szem  virágpor (8-10 bőven elég, mert intenzív íze elrontja az össz-ízhatást) - aki nem szereti, ki is maradhat, fél pohár folyadék: gyülömlcslé, vagy víz.

Elkészítés: turmixoljuk. Lehet még néhány kekszet is lehet adagolni ha túl híg lenne.


Nemcsak laktatós, de ugyebár tudnivaló, hogy a virágpor számos jótékony hatással rendelkezik, a dió mint agyserkentő, no meg a méz is, alma is kellő vitaminkollekciókkal rendelkezik.

Tessék egészséggel fogyasztani, hogy egészségünk legyen! big grin

Jó étvágyat hozzá!

 

A receptekről

Főztjeim általában egy 4 személyes család számára készülnek. A leírásokban megadott mennyiségek is többnyire ehhez igazodnak.

Új kommentek
  • Tunde: Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde

    (2013-07-10 17:11:38)
    Müzlis linzertorta
  • eszkimoo: Erika, örülök, ha tetszett a recept, mostantól rendszeres és folytonos frissítés várható - bár nem napi rendszerességgel, de havi 4-5 receptet közzéteszek. Szeretettel várom ezután is!

    Üdv. Rita
    (2012-05-02 08:54:14)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • Gàl Erika: Szép napot kivànok :) En Belgiumban élô magyar làny vagyok,szerettem a kelkàposzta fôzeléket,ezt a receptet vàlasztottam,mert nagyon guszta a tànyérban :) Szeretek fôzni mindent,senki nem tanitott,magamtol jôttem rà vagy hallottam màsoktol hogyan készûl ez az... Ma ezt megcsinàlom a pàromnak,én csak Magyar ételeket fôzôk itt,ezért gurulunk màr mint ketten ;) Szeretûnk jokat enni! :) Kôszônôm a receptet!!!! :)* Erika...

    (2012-04-25 09:03:22)
    Pulutyka, azaz kelkáposztafőzelék
  • eszkimoo: Vicuska, szülinapi tortának sem utolsó :D Ezúttal én készítettem, majd jövök bemutatóval :))
    (2012-02-02 19:20:12)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
  • Vicuska: Rengeteg blogon láttam ezt a süteményt. Aledánál úgy döntöttem végre, meg kell sütnöm- gyönyörű, nagyon finom és nem utolsó sorban látványos. Gratula az ügyes konyhatündér férjhez! :)

    (2012-01-29 12:55:41)
    Csíkos-krémes sütemény - by Sanyim
Feedek
Megosztás
Jogvédett tartalom

©

A blog szerzői jogvédelem alatt áll! A tartalom bárminemű felhasználása a szerző előzetes, írásos engedélye nélkül a jogszabályok megsértésének minősül, melyek jogi következménnyel járnak!