Amikor a gyermekkor ízei kerülnek az ünnepi asztalra, mindig felidézzük  nagymamáink utánozhatatlan süteményeit.

Az alábbi linzeralapú tortában a málnalekvár őrzi a hagyomány ízét, az újítás benne a dió helyett felhasznált aszaltgyümölcs-müzli keveréke. Csak azért, hogy ne legyen minden karácsonyi sütemény diós… :)

Ez az az ünnepies sütemény, amihez nem kell külön szakácstudomány. Mégis finom, mutatós és olyannyira könnyen elkészíthető, hogy akár nagyobb gyerekekre is bízhatjuk.



Adag: 8 személy részére

Előkészítés: 45 perc

 

Hozzávalók

Tésztaalap:

25 deka finomliszt, 20 deka cukor, 25 deka aszalt gyümölcsös müzli vagy dió, egy mokkáskanál őrölt fahéj, egy tasak vaníliás cukor, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, 25 deka puha vaj, egy tojás

Töltelék:

30 deka málnalekvár,  két evőkanál porcukor, egy tojássárga, két kiskanál tej.

Elkészítés:

A tésztaalap hozzávalóit gondosan összegyúrjuk, eldolgozzuk.

Egy tortaformát kivajazunk, beleborítjuk a tészta 2/3-át, a széleken két centis peremet készítünk. Megkenjük málnalekvárral.

A megmaradt tésztából vékony lapot nyújtunk és csillagokat szaggatunk. Ezeket ráhelyezzük a málnaízre, majd megkenjük a tejjel felvert tojássárgával.

180 fokon 40 percig sütjük, a tortaformában hagyjuk kihűlni.

Porcukorral hintve tálaljuk.

Megjelent: Székely Konyha/december