A töltött káposzta ízletességének egyik titka, ha jó nagy adagban készül. Ha tálalás előtt egy nappal főzzük, az ízek jobban összeérnek, még finomabb lesz az ünnepi eledelünk.

 

Adag: 8 fő részére

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

 

Hozzávalók:

  • Két közepes méretű friss káposztafej,
  • egy kiló sertés-darálthús,
  • 2 fej hagyma, két marék rizs,
  • 3 tojás,
  • 2 kiló paradicsom,
  • só, bors, édes-pirosaprika,
  • tejföl,
  • csombor, kapor

Elkészítés:

A káposztafejeket  sós-, kaporral, csomborral ízesített vízben leforrázzuk, hagyjuk kihűlni.

A darálthúst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majd  az apróra vágott hagymát, tojásokat és a két marék rizset a hússal együtt jól elkeverjük.

A paradicsomokat leforrázzuk, héjától megtisztítjuk és turmixgépben pépesre zúzzuk.

A káposztáról lefejtett ép levelekből egyenletes, közepes méretű töltelékeket készítünk.

Felöntjük a frissen készített paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tetejére kaprot, csombort szórunk és lassú tűzön készre főzzük.

 

Tejföllel tálaljuk.

 

Megjelent: Székely konyha / október