Nahát, még számomra is meglepő, hogy gasztroblogomon ennyi idő után ismét sütemény a recept! Ugye, nem vagyok nagy cukrász, inkább főzök, mint sütkérezek, desszertjeim meg a gyümölcsös, egyszerűbb elkészítés mellett szólnak. S akkor tessék, íme egy nem túl bonyolult (számomra mégis az), szép és igencsak finom sütemény!

S mindez az én drága jó uramot dícséri. Merthogy ő készítette! Az én feladatom, szerepem ebben csak annyi, hogy szúrópróbát vettem sütésnél... na jó: rákentem a végén a krémet a lapokra :P

 

Szóval, akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

A tésztákhoz:

  • 3 x 1,5 dl tejföl
  • 3 x 1 tojás
  • 3 x 1 mokkáskanál sütőpor
  • 3 x 5 e.k. liszt
  • 3 x 5 e.k. cukor
  • tésztánként: 5 e.k. kakaópor / 5 e.k.darált mák / 5 e.k. darált dió

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál búzadara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj, vagy sütőmargarin
  • 25 dkg porcukor

Díszítés:

  • Ornament drazsé,  csokireszelék, vagy sima glazúr.

Elkészítés:

A sütőt  előmelegítjük.

1 tojást habosra keverünk 5 evőkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl  tejfölt, 5 evőkanál lisztet és a mokkáskanál sütőport. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evőkanál darált diót. A masszát  kikent tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az első tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az első adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsit kimossuk, újra kikenjük zsírral/vajjal, és a mákos masszát az előzőhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el  a kakaós tésztát is.


Míg a lapok sülnek, a tejet felforraljuk, egyszerű tejbegrízt főzünk, amit majd teljes hűlésig félreteszünk. A vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliával,   belekeverjük a kihűlt tejbegrízbe.


A krémet háromfelé osztjuk. Úgy kenjük meg a lapokat krémmel, hogy lehetőleg a kakaós lap középen legyen, így mutatósabb.


A sütemény tetejét is megkenjük  krémmel, és rászórjuk a csokireszeléket, vagy drazsékat. Aki glazúrral szereti, csupán két részre osztja a krémet, és a tejetét glazúrral vonja be.

 

Nagyon nagy adag,  ünnepi tortának is kiváló a recept.