A  kelkáposztafőzelék e megnevezését Eri bartánőm  székesfehérvári férjétől hallottam elsőként. Népszótárban is meglelhető.

Mint főzeléket, nem igen készítettük székely konyhánkban. Úgyhogy, amikor náluk vendégeskedvén megkóstoltam, igencsak különleges, ízletes "élmény" maradt számomra. Azóta is rendszeresen készítem, mostmár más főzelékek váltakozásában is.

Ez a káposzta is épp Eriéktől való, örvendtem is neki, mint kisgyerek a csokinak :)

Így készítem (ahogy tőlük tanultam):

 

Az adag nagyobb, akár 6-8 személyre is elegendő, hisz én több napra főzök.

pulutyka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 kg. krumpli
  • 5-6 szál virsli
  • 1 csík szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejszín
  • só, bors, paprika, ételízesítő, majoránna

Elkészítés:

A pityókát megmosom, meghámozom, apró kockákra vágom, újabb öblítés után fűszeres hideg vízbe főni teszem.

Egy másik edénybe a szalonnát apró kockákra vágva megpirítok.  A szalonnát  kiszedem, de később visszakerül az ételbe. A káposztát megmosom, kettévágom, hibás leveleket, torzsát eltávolítom, apró kockákra vágom. A szalonna zsírjában az apróra vágott fokhagymát dinsztelem keveset, majd  ízlés szerinti fűszerezés után fedő alatt puhára párolom a káposztát is.

A pityóka már kész kell legyen, hozzáadom a káposztához, a karikázott virslit és a pirított szalonnát is úgyszintén. Fedő alatt néhány percig tovább párolom.

Ha szükség, lehet tejföles, lisztes eresztéket tenni hozzá, nekem elég zaftos, krémes lett, így csak a tejszínt adtam hozzá tálaláskor.